Jakie przyprawy warto kupować?

Przyprawy są w kuchni bardzo potrzebne, ponieważ potrawom nadają niezwykłego aromatu i smaku. Najlepsze przyprawy to naturalne, kupowane na wagę lub w sklepach specjalistycznych. 

Przyprawy naturalne 

Przyprawy naturalne to takie przyprawy, które mają intensywny zapach i dobry smak. Są wysokiej jakości, ponieważ ich przygotowanie nie trwa zbyt długo. To mogą być przyprawy suszone, jak zioła do mięsa czy do ryb, jak też świeże, sadzone w doniczkach. Kucharze bardzo polecają, aby sadzić przyprawy w domu, szczególnie te podstawowe. Mowa głównie o bazylii, koperku, natce pietruszki, oregano, mięcie, a także lubczyku. Natomiast na wagę lub w paczkach można kupić różne odmiany pieprzu, biały, czarny, czerwony, zielony, w postaci ziarnistej lub mielonej, a także paprykę słodką, ostrą oraz chili. Coraz więcej powstaje sklepów z przyprawami, w których przywożone są one z Indii. Najbardziej znaną jest garam masala, doskonała do potraw indyjskich, chińskich i azjatyckich. Warto także kupować przyprawy na bazarze, gdzie są one dostępne na wagę i można je powąchać oraz zobaczyć ich wygląd. 

Przyprawy w kuchni

Przyprawy są potrzebne do dań gdyż nadają im ciekawego aromatu, podczas gotowania lub pieczenia. Kiedy przyprawia się mięso, wówczas wchłania ono wszystkie przyprawy. Niektóre z nich są gotową mieszanką, którą wystarczy wsypać na mięso i wstawić do piekarnika. Są one ostre, z dużą ilością kminku, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej czy majeranku, aby mięso nabrało kruchości i soczystości. Osobne przyprawy są do ryb, pachnące kolendrą, kurkumą, imbirem oraz gorczycą. Już podczas marynowania ryb przyprawy są do niej dodawane, aby po kilku godzinach móc je usmażyć na oleju. W książkach kulinarnych są podane szczegółowe informacje o tym, jakie przyprawy świeżenadają się do konkretnych potraw. Nawet desery mają w sobie aromatyczne przyprawy jak cynamon, goździki, cukier waniliowy, kardamon, czy anyż. Niektóre z nich dodawane są do ciast nie tylko w postaci proszku, ale także olejków aromatyzowanych.