Przyprawy są stosowane od tysięcy lat, aby poprawić smak, kolor i zdrowie. Wykazano, że niektóre przyprawy mają potencjalne korzyści zdrowotne, takie jak zmniejszenie ryzyka wystąpienia niektórych rodzajów raka lub chorób serca. Niektóre z nich wspomagają też proces odchudzania.
Aromatycznie i zdrowo!
Cynamon to przyprawa pozyskiwana z kory drzewa cynamonowego. Przyprawa ta jest stosowana od tysięcy lat w kuchni, medycynie i kosmetyce. Cynamon zawiera mangan, wapń, żelazo, miedź i błonnik.
Uważa się, że cynamon pomaga regulować poziom cukru we krwi poprzez spowolnienie trawienia w jelitach. W ten sposób mniej cukru dostaje się do krwiobiegu, co prowadzi do mniejszej ilości zachcianek na słodycze lub inne pokarmy o wysokiej zawartości węglowodanów, które mogą sabotować wysiłki zmierzające do utraty wagi.
Kurkuma jest przyprawą stosowaną w kuchni indyjskiej i należy do rodziny imbirowatych. Kurkuma ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, które mogą być stosowane w leczeniu infekcji i stanów zapalnych. Kurkuma zawiera również kurkuminę, która, jak wykazano, zmniejsza ból związany z chorobą zwyrodnieniową stawów.
Nutka ostrości
Kapsaicyna jest związkiem chemicznym, który nadaje papryce chili ich ostrość. Może zwiększyć metabolizm i poprawić spalanie tłuszczu, jak również ma właściwości przeciwzapalne. Co ciekawe im mniejsza papryczka chili, tym więcej ostrości ma w sobie.
Warto jednak zaznaczyć, że żadna przyprawa nie ma magicznych właściwości, ważne jest, aby utrzymać zrównoważoną dietę, bogatą w składniki odżywcze. Konieczne jest utrzymanie deficytu kalorycznego. Nie możemy też zapomnieć o aktywności fizycznej. Systematyczne treningi pozwalają nie tylko szybciej spalać zbędne kilogramy, ale także pomagają wyrzeźbić sylwetkę i wzmacniają mięśnie.
Dobrze dobrane przyprawy, sprawią, że nawet dietetyczne potrawy będą naprawdę apetycznie pachnieć i smakować. Dlatego warto do czasu, do czasu poeksperymentować w kuchni. Dzięki temu możemy odkryć całkiem nowe smaki.